Dagens ridpass 30/10 2016...

Vilket fantastiskt väder vi har haft i helgen!! Åhh, det är ju bara att suga åt sig energin som solen ger och njuta!!
 
Igår fick Tingeling sin andra vilodag för veckan och jag hoppas att hon njöt ute i solen i hagen lika mycket som jag njöt av solen när vi var ute och fixade i trädgården.
 
Även idag lös solen och jag passade på att rida ett pass i paddocken där underlaget var helt fantastiskt bra! Älskar när det har regnat några dagar och det sen börjar torka upp.
Jag började med att skritta runt halva hagarna och Tingeling njöt i fulla drag även om det var rätt rejält blåsigt. Inte så varmt i blåsten så jag tror faktiskt att det är dags att plocka fram ridtäckena nu. 
 
Väl inne i paddocken så började jag passet som vanligt med uppmjukande övningar så som skänkelvikningar och hon kändes trevlig redan från start. Inte alls lika spänd och det lilla som var frustade hon ur sig efter kanske fem minuter.
 
Även idag passade jag på att chocka henne lite och lägga galoppen rätt tidigt i passet (så nu får jag väl följande pass lägga det i slutet igen så att hon inte börjar lära sig att vi lägger galoppen tidigt) och hon kändes fin. Jag måste säga att känslan till höger blir bara bättre och bättre så länge som jag kommer ihåg att inte fastna i innerhanden utan hela tiden låta ytterhanden vara stödet.
 
Jag testade även idag lite förvänd - och då tar hon ju i så hon blir blå och blir rejält taggad, och det innebär att jag får svårt att sitta. Där måste jag verkligen lita på både henne och mig själv att inget annat händer...
 
Idag tyckte jag att jag fick en trevligare känsla i den högerförvända. Inte lika spänd och lika hög i formen idag utan bitvis med ett riktigt bra stöd även där. Framsteg!!
 
Så nöjd med min fina lilla prinsessa!!
 
 
 
// Jenny


Senaste dagarnas ridpass...

Både torsdag och fredag höll vi oss i ridhuset eftersom det antingen regnade på tvären eller så var paddocken för blöt efter att det hade regnat på tvären...
Såna dagar måste jag säga att jag uppskattar att vi har ridhuset att gå in i och fortfarande kunna rida ordentligt. Jag är rätt övertygad om att även Tingeling tycker det är helt okej med ridhuset sådana dagar...
 
Båda dagarna har vi dessutom fått öva på att rida ihop med andra. Det var ett tag sen vi gjorde det och det märks på Tingeling eftersom hon då till en början är spänd som en fiolsträng med följd att jag inte får komma intill med skänkeln utan att det ska studsas lite och hon blir rak och hög...
Numera får jag inte panik när hon blir sån utan jag börjar mina pass så som jag alltid börjar dom numera, med mycket skänkelvikningar på diagonaler, flyttar henne undan innerskänkel på volt för att sen ändra och rida sluta på volt osv. Och allt det här gör att jag ju tvingar till mig att få komma intill med skänklarna och att hon får något att tänka på och dessutom värmer upp kroppen och blir mjuk i sidorna.
Det brukar inte ta lång tid efter att hon slappnar av som hon börjar frusta ur sig de spänningar hon dragit på sig.
 
Jag är grymt nöjd över att det som sagt går att rida ur spänningen och faktiskt komma till bra ridning även när hon är spänd och då kunna rida i alla gångarter.
På torsdagen så hann vi även få lite tid helt ensamma i ridhuset och då passade jag faktiskt på att testa att rida lite förvänd galopp. Till vänster går det ju riktigt bra, inte så förvånande eftersom vi faktiskt haft rätt bra koll på den ett tag nu. Till höger fick jag till det någorlunda men där blir hon ju högre och mer storgalopperad när det blir den förvända - och då gäller det för mig att inte fastna i det utan att fortsätta rida på samma sätt.
Jag lyckades få till ett varv på en stor volt i alla fall till höger, så det är jag faktiskt oerhört nöjd med. 
 
I fredags blev det ingen förvänd galopp utan bara ett vanligt pass med övergångar som fokus.
 
I lördags fick hon en välförtjänt vilodag i det fina vädret och jag och Rickard passade på att fixa det som behövdes utomhus hemma med att köra iväg skräp osv.
 
 
// Jenny


Dagens ridpass 25/10 2016...

Efter snart sex år tillsammans har jag lärt känna min fina lilla häst och det är jag rätt glad över måste jag säga...Nyklippt igår vilket innebär att hon är kliig idag, och då blir hon hysterisk efter ca 20-30 minuters ridning beroende på hur ansträngande passet är. Så min plan var att rida ett kortare gymnastiserande pass på ca 20 minuter för att hålla henne "på rätt sida".
 
Eftersom det regnat hela dagen och fortfarande regnade lite så gick vi in i ridhuset där vi fick sällskap av två andra ekipage = spänd Tingeling till en början men jag lyckades vända det till att bli bra. Bara det är ju faktiskt ett gigantiskt framsteg numera att jag kan få henne så avspänd att vi kan komma till bra ridning även när hon är spänd som en fiolsträng i början. Sen att en del av den processen att få henne lugn innefattar att jag både pratar och småsjunger för henne, det är ju en annan sak och jag hoppas jag inte stör de andra som rider samtidigt allt för mycket då...
 
Jag värmde upp i skritt med att rida skänkelvikningar på diagonalerna och när hon är så där spänd så tar det sin lilla stund innan jag får komma intill med skänkeln och hålla om henne och får en sån där bra känsla i handen. Hon blir ju gärna hög, rak och kort innan då...
Men jag kämpade på och gav mig inte, och efter några gånger så släppte det och hon blev superfin!
 
Hon kändes lite avslagen rent överlag idag vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att hon fick sig ett rejält pass i söndags och igår var det inte heller jättelugnt med longering och galopp.
 
Jag fortsatte det lösgörande arbetet i trav och red dels några diagonaler med skänkelvikning men sen la jag mig på en åttvolt och red som på senaste träningen, dels med varvbyte hela tiden så att hon följde med mig men sen även att jag flyttade henne undan innerskänkeln och sen att jag red sluta på volt.
 
Superjobbigt sa Tingeling men det blir bättre och bättre och vi ska ju ta oss vidare så det är ju bara att kämp på!
 
Avslutade med några fattningar i varje galopp och här märktes det att hon var trött med lite träningsvärk för dels så kändes det aldrig som att jag fick ihop henne så där som jag vill få ihop henne till höger utan där blev hon gärna lång och flack, och så blev hon faktiskt lite tung i handen just för att hon var så lång....
Det trodde jag väl aldrig att jag skulle skriva att hon var...
 
 
// JennyOm mig

Jenny heter jag och det är jag som driver den här bloggen. Tingeling var ett sto född 2003 e Dale Haze RC 57 ue Music Streak xx som jag skolade om från distanshäst till dressyrhäst. Vi tävlade handikapp SM 2016, en dröm som blev sann. Dessvärre fick Tingeling somna in alldeles för tidigt i November 2017. Men hon finns för alltid med mig i mitt hjärta.


Lillemons Florett kom in i mitt liv i December 2017 och hon är ett sto född 2010 e Speyksbosch Dancer BRP 8 ue Tamburin 700. Florris, som hon kallas, och jag ska lära känna varandra och förhoppningsvis få många roliga år ihop! Välkommen att följa min vardag med hästar, familj och en del inredning och släktforskning!
Kategorier


Arkiv


Länkar

Alice Lindström
Ehohko's Himalayans
Järva Kattklubb
Strömsbergs gård - Horseware täcken till bra pris


Sök i min blogg


RSS 2.0