Dagens ridpass 30/7 2015...

Vilket konstigt väder vi har! Det har vräkt ned regn i omgångar och sen så dyker solen fram emellanåt korta stunder och då blir det supervarmt.
Men det är så blött överallt nu att hästarna faktiskt hade fått komma in lite tidigare för att torka upp...
 
Jag hade tänkt att jag skulle lägga upp ridpasset som igår men eftersom vår utebana inte klarar hur mycket regn som helst och stod lite under vatten efter en hel dags regnande så valde jag att gå in i ridhuset istället efter att ha skrittat fram ute.
Tur var ju det för regnmolnen cirklade runt oss och bara några minuter in i ridpasset så kom det en stor skur igen...
 
 
Tingeling kändes fin idag och även om hon var lite taggad så var hon ändå lugnare än igår. Jag fortsatte med mitt jobba av låg, rund och avspänd och även idag hade jag vanliga bettet och gramanen som sällskap. Jag värmde upp på stora volter och på fyrkantspåret.
Lekte lite med öppnorna och slutorna i uppvärmningen och red lite öppna första halvan av långsidan och sen en stor volt och sen sluta sista delen av långsidan - superbra med speglarna i ridhuset för då hade jag koll på tvärningen hela tiden!!
 
Galoppen la jag idag på stora mittvolten eftersom jag tänkte att jag då har lättare att använda mina ytterhjälper och att Tingeling inte får möjlighet att trycka sig mot väggen någon lång sträcka eftersom vi bara touchar väggen två gånger.
Jag började med högergaloppen även idag och hade en trevlig känsla även om det ibland går lite fort, men varken hon eller jag orkar ju heller hålla ihop det till en riktigt kort galopp än. Men det kommer. Jag är så glad bara att det blir rätt galopp och inte en massa strul.
Jobbade i vänstergaloppen sen och det är ju lite lustigt att jag nu tycker att den är svårare att få till - men jag är glad över att det skiftar....
 
Efter galoppjobbet var det en Tingeling som var suuupertaggad och gärna bara ville springa så fort som möjligt, men jag gav mig inte där utan jag red en triljon övergångar och när hon började lyssna mer på mig så red jag utmed fyrkantspåret och red sen skänkelvikningar på diagonalerna. Det är verkligen nyttigt att göra dom på långa diagonalen nu när jag ridit i litet ridhus så många år. Det känns lite annorlunda men det är ju verkligen en lyx med ett fullstort ridhus.
 
Appropå lyx så var vi faktiskt ensamma i ridhuset större delen av ridpasset idag - och det är verkligen en lyx att vara ett ekipage i ett 20x60 ridhus. 
 
 
// Jenny


Dagens ridpass 29/7 2015...

Det fick bli vilodag igår för Tingeling eftersom det vart så sent efter att hovslagaren var där. Tingeling verkade dock inte klaga utan var väldigt nöjd.
 
Idag hade jag sån tajming att jag hann mocka precis innan det var dags att ta in hästarna, så jag tog in Tingeling medans en av personalen tog in hagkompisarna Keira och Kalexia som var kvar ute med Tingeling.
 
Idag red jag på det vanliga raka bettet och satte på gramanen som lite extra hjälp - min tanke var att koncentrera mig på galoppen och med det tidigare passet med problemen i högergaloppen i tanken så kändes det som en bra idé att ta hjälp av gramanen. 
 
Fördelen med att stå i ett stall där det är många hoppekipage är att det ständigt står hinder framme, och de senaste dagarna har det även legat bommar ute med travavstånd emellan - och det gjorde det även idag så jag tog tillfället i akt att värma upp över bommarna!
Jag la mig i en stor åttvolt där bommarna var vid X och red därmed över dom en gång varje varv i volten oavsett vilket håll jag la volten åt. Tingeling tvekade inte det minsta denna gång utan skrittade först över och sen travade hon över utan problem.
Jag märkte på en gång att hon tyckte det här var superskoj!
 
Efter uppvärmning i skritt och trav så gick jag över till det största målet med detta ridpasset - att ta tag i galoppen. Jag började i högergalopp idag eftersom jag tänkte som så att om jag börjar med den så har jag mer ork till den vilket kan behövas eftersom det är den jag tycker är svårast.
Hon var så himla fin!!
Hon gjorde klockrena fattningar och jag kände att jag kunde sitta ordentligt med ett trevligt stöd och ställa inåt utan att jag fastnade i innerhanden! Nu ska jag bara försöka få till exakt den känslan även utan gramanen...jag vet vad det är som gör att jag blir så trygg med gramanen på, den ger mig lite extra stöd plus att den stoppar Tingeling från att bli lite,lite för hög och därmed rucka min balans. Men skam den som ger sig, jag ska minsann få till exakt samma känsla utan den för det vet jag att jag kan!
 
Jag gjorde en hel del fattningar men valde även att rida på framåt i galoppen och eftersom hon var så fantastiskt fin och trevlig så nosade jag faktiskt lite på den förvända galoppen i högergaloppen också. Hon orkar ju inte riktigt men hon tyckte det var fantastiskt roligt, och det tyckte jag också!
 
Efter det jobbet var hon rätt så taggad (hon älskar ju verkligen när det händer något nytt, speciellt i galopp, och taggar till som sjutton då) och då valde jag att byta galoppjobbet i höger till att rida galoppjobb i vänster efter att ha lugnat ned henne så att hon även om hon var taggad var avspänd.
Idag måste jag säga att jag tyckte vänstergaloppen gick sämre än högergaloppen. Det är ju skoj att det skiftar och är egentligen inget ovanligt och inte något jag tänker hänga upp mig på. Fokuset idag var ju just högergaloppen eftersom det är den jag haft svårast med tidigare nu.
 
Jag avslutade sen och travade av över bommarna igen, och då märktes det att Tingeling tyckte det här var suuuuperskoj för då hade hon dålig koll på benen och ville helst bara springa så fort hon bara kunde. Sen att jag också var trött i kroppen efter ridpasset gjorde att det inte var särskilt lätt...jag blir ju väldigt mycket tröttare i kroppen när jag rider på det vanliga bettet i och med att hon med det blir starkare för mig än vad hon blir på hissbettet men jag vill ändå lägga in såna här pass regelbundet eftersom målet är att jag ska få samma känsla på vanliga bettet på sikt.
Efter ridpasset skrittade vi ut runt fälttävlansbanan och även där fick jag känna mig som en riktig hoppryttare för det finns ett ställe där det blir väldigt lerigt och efter de här dagarnas regn så var det just lera där, och min häst hatar lera och även om hon normalt ändå brukar gå över med stoooora steg så valde hon idag att hoppa över! Jag satt kvar så det var ingen skada skedd men jag var inte riktigt beredd på det...Haha, det är tur att hon bara hoppar över och sen stannar och inte drar iväg, för som sagt, då ramlar man inte av. Hon är bra smart min lilla vita brud som inte gör några krumbukter i onödan.
 
Jag har tänkt försöka lägga in lite mer bomjobb så här just för att jag vet att hon normalt sitter fast i bogen och just bomjobb är ju jättelösgörande för bogen ihop med öppnor. Så fort det torkar upp lite så har jag även tänkt att jag ska bege mig ut och klättra i skogen och gå över stock och sten där när vi rider ut.
 
Nu ser jag fram emot morgondagens pass som jag har tänkt lägga upp på ungefär samma sätt.
 
 


 
// Jenny


Var är sommaren?

Jag har frågat mig hela sommaren var den egentligen är någonstans? Det är verkligen inte kul att det har varit max 20 grade varmt hela sommaren hittills förutom min första semestervecka när det faktiskt var några dagar med varmare väder....
 
Nog för att jag gillar hösten men jag vill gärna hinna njuta lite av värme innan, och framförallt känns det alltid skönt att slippa regn ett tag när man vet att hösten kommer bestå av regn, leriga hagar och med det leriga hästar...
 
Tingeling och hennes kompisar har ju dock haft det jättebra - det har ju varit en perfekt sommar ur hästperspektiv i och med att det inte varit stekhett och därmed inte supermycket broms och andra flugfän.
 
Jag kan avslöja att jag redan tagit fram fleecetröjorna som får följa med som ständiga följeslagare till stallet...snart åker nog västen med också, och då vill jag lova att det är höst på riktigt...
 
Nej fy, jag längtar lite till nästa sommar och hoppas på att vi då får en fantastisk sommar med mycket värme och mer sol! 
Men först hoppas jag på en fantastisk höst som helst inte ska regna bort...
 
 
 
 
// JennyOm mig

Jenny heter jag och det är jag som driver den här bloggen. Tingeling var ett sto född 2003 e Dale Haze RC 57 ue Music Streak xx som jag skolade om från distanshäst till dressyrhäst. Vi tävlade handikapp SM 2016, en dröm som blev sann. Dessvärre fick Tingeling somna in alldeles för tidigt i November 2017. Men hon finns för alltid med mig i mitt hjärta.


Lillemons Florett kom in i mitt liv i December 2017 och hon är ett sto född 2010 e Speyksbosch Dancer BRP 8 ue Tamburin 700. Florris, som hon kallas, och jag ska lära känna varandra och förhoppningsvis få många roliga år ihop! Välkommen att följa min vardag med hästar, familj och en del inredning och släktforskning!
Kategorier


Arkiv


Länkar

Alice Lindström
Ehohko's Himalayans
Järva Kattklubb
Strömsbergs gård - Horseware täcken till bra pris


Sök i min blogg


RSS 2.0