Dagens ridpass 30/12 2015...

Sista ridpasset för 2015 eftersom hon ska vila imorgon, och hon kändes fin!

Vi hade sällskap av två andra ekipage i ridhuset idag (inkl ett som red lektion för Therese) och ändå fick jag till en bra känsla rätt snabbt.

Idag flög den där jävlaranamman i mig och jag jobbade på med högergaloppen. Lyckades få till två bra fattningar och även om det sen efter en stund blir svårt även i galoppen så tycker jag att det just nu är viktigast med fattningen.
Även om jag idag inte gick på lika aggressivt och tufft som på träningarna så hade jag samma lösning och stressade inte upp mig, utan jag höll mig inom min egen komfortzon men ändå så pass tuff att Tingeling tog mig på allvar. Visst, det tar kanske fler gånger men slutresultatet blir det samma och på sikt kommer gångerna minska till att inte vara mer än en och den är rätt.
Det gäller ju för mig att alltid ta lösningar som funkar för mig, och funkar de inte helt och hållet så anpassar jag dom efter mig.

Till vänster var hon riktigt fin och jag fick hejapå-rop av både Therese och Maria.

I vänstergaloppen stöter jag nu på ett annat problem, nämligen att Tingeling tycker hon listat ut hur länge vi ska galoppera och efter ett tag då faller isär. Så nu har jag beslutat att när jag tänker att jag tycker att vi galopperat tillräckligt länge så ska jag rida minst två varv till (om vi är på volt). På det viset kommer hela tiden sträckan vi galopperar att bli längre och längre och jag kommer då dessutom pusha gränsen för när jag påverkar henne hela tiden också. 

Känner mig riktigt nöjd med både mig själv och Tingeling idag så det känns bra att hon får vila imorgon.// Jenny


Med kylan kommer valet av täcke...

Nu när det slagit om till att vara kallare så kommer naturligtvis det där dilemmat jag ofta tycker man står inför gällande valet av täcke.
Eftersom jag helklipper Tingeling så är det oerhört viktigt för mig att kompensera hennes päls med täcke när jag inte rider. Jag uppskattar dock verkligen att hon torkar så fort efter ett ridpass när hon är helklippt.
 
Jag är alltid noga med att känna hur hon känns under täcket och att hon känns alldeles lagom varm. Jag tänker som så att hellre lite, lite för varm än att hon blir kall eftersom hon gärna är en häst som spänner sig så känns det inte alls bra om hon skulle gå och spänna sig över att hon fryser, så därav hellre lite varmare än för kall.
 
Nu när det kryper ned i minusgraderna och på dagarna är ca -7 till -10 så har hon fått sitt 300 grams stalltäcke på sig och över det har hon sitt Rambo duo när hon är ute vilket innebär att hon då har ca 400 gram på sig. Hon har rätt länge gått med sitt 220 grams stalltäcke under men när jag tog in henne idag så tyckte jag att hon kändes för kall under, så då satte jag på det lite tjockare stalltäcket.
När det blir ännu kallare så kan jag plocka fram hennes 550 grams stalltäcke om det skulle behövas.
 
Även om hon numera står i ett varmare stall än hon någonsin gjort tidigare så är det oerhört välventilerat där inne, så när jag kom dit in här om morgonen först av alla så reagerade jag faktiskt på att det inte var alls så varmt där inne som jag trodde att det skulle vara även med alla hästar ståendes där inne (och de hade ju stått hela natten) -  så jag kan helt klart sluta oroa mig över att hon skulle bli för varm över natten med tjockare stalltäcke på sig.
 
Hur tänker ni med täcken nu när den säsongen är högaktuell? Har ni en klippt eller oklippt häst?
 
 
 
// Jenny


Dagens ridpass 29/12 2015...

Brrr....det är kallt ute nu! 
Men ändå så himla härligt med snön som ligger vit på marken och lyser upp och så känner man ju hur frosten biter lite i kinderna, och så länge man har varma kläder på sig så är det ju helt okej.
 
Jag tog in Tingeling från hagen lite tidigare idag och kunde rida så att jag sen var färdig precis vid insläppet. Hon dör inte av att få komma in en timme tidigare en dag så här...
 
Som sagt, det var kallt ute så jag invigde mina vinterstövlar för säsongen och det i kombination med ridkjolen, en tjock ullig tröja, tjocka varma vantar och min Spooksväst gjorde att jag inte frös alls...
Dock märkte jag att det var länge sen jag red i vinterstövlarna och de är mycket lättare än mina vanliga stövlar = jag tappar lättare balansen och fastnar dessutom med stövlarna i stigbyglarna...det kom jag ihåg sen att jag gjort tidigare med dessa stövlarna....Men jaja, jag frös ju inte i alla fall men kommer inte att rida i de stövlarna när jag tränar.
 
Jag och Tingeling hade lite diskussioner idag, det har vi ju nästan alltid så här dagen efter att Therese ridit. Ibland tror jag faktiskt att det är bättre att Tingeling står en dag efter att hon ridit för att "tänka efter och smälta" det passet. Men det fick hon alltså inte idag.
 
Jag värmde upp på åttvolten och hade en riktigt, riktigt fin känsla i båda varven redan från start. Då gick jag över till att rida samma åttvolt i trav och även där är hon ju fantastiskt fin i vänstervarvet och övergången till det, och mycket, mycket bättre i övergången till högervarv numera också.
 
Jobbade sen i trav utmed fyrkantspåret med lite volter och där kände jag att jag fick till den där supergungiga traven även på rakt spår idag utan att hon för den delen älgade iväg eller blev för lång, utan jag kunde fortfarande påverka henne i den - för kan jag inte det så är det ingen idé att hon har den där fina flashiga traven. Jag var noga med att även på raka spåret behålla ställningen i nacken för att hon inte ska kunna bli så där styv och superrak i sin nacke och hals som hon gärna blir. Det kändes bra och jag kunde till och med lägga volter utan att tappa takten totalt. Visst, ibland blev det svårare men jag känner mer och mer att det faktiskt fungerar.
 
Till vänster tänkte jag min högersluta igen och det kändes också bra bitvis men så blir det svårt ibland och då gäller det att jag är supersnabb att rätta till det och vara på henne tills hon ger efter. Även här kändes det som att jag fick till en bra känsla. 
 
Sen gick jag tillbaka till att jobba övergångar skritt-trav-skritt och även skrittjobba lite mer. Jag gjorde några skänkelvikningar på diagonalerna i båda varv i skritt och där fick jag också till det riktigt bra. Undan vänster skänkel var det svårare bitvis för där vill hon gärna bara tvära och inte gå framåt, men jag fick till det riktigt, riktigt bra med lagom tvärning efter några försök.
 
Det känns lite surt ibland när man som idag sitter på henne med en fantastisk känsla i både hand och sits och jag känner att hon ligger verkligen HELT rätt och känns så mjuk, låg och rund och fin i skritten, och då skulle jag så himla gärna ur det bara vilja fatta en kort fin och lika rund och låg högergalopp - men jag VET att det inte kommer att vara så då för då kommer hon direkt göra sig styv och försöka vinna den kampen...så idag lät jag bli....men åhhh, ,vad det kliar i fingrarna... jag vill ju så gärna...
Jag får se hur jag känner mig imorgon men om hon känns lika fin då och det inte är riktigt lika kallt så att jag kan rida med vanliga ridstövlarna så kanske, kanske jag kan galoppera med henne om jag känner att jag orkar ta striden...
 
Therese hade lektion under en del av tiden jag red och hon sa att hon såg jättefin ut i både skritt och trav idag - så det värmer ju verkligen för där känns det som sagt som att jag verkligen börjar hitta knapparna...
 
 
// JennyOm mig

Jenny heter jag och det är jag som driver den här bloggen. Tingeling var ett sto född 2003 e Dale Haze RC 57 ue Music Streak xx som jag skolade om från distanshäst till dressyrhäst. Vi tävlade handikapp SM 2016, en dröm som blev sann. Dessvärre fick Tingeling somna in alldeles för tidigt i November 2017. Men hon finns för alltid med mig i mitt hjärta.


Lillemons Florett kom in i mitt liv i December 2017 och hon är ett sto född 2010 e Speyksbosch Dancer BRP 8 ue Tamburin 700. Florris, som hon kallas, och jag ska lära känna varandra och förhoppningsvis få många roliga år ihop! Välkommen att följa min vardag med hästar, familj och en del inredning och släktforskning!
Kategorier


Arkiv


Länkar

Alice Lindström
Ehohko's Himalayans
Järva Kattklubb
Strömsbergs gård - Horseware täcken till bra pris


Sök i min blogg


RSS 2.0